سرطان پستان چیست؟

دکتر مهدی ترکی
دکتر مهدی ترکی

بورد فوق تخصصی خون و سرطان بالغين

سرطان پستان زنان
جدول محتوا

سرطان پستان چیست؟ سرطان پستان یا سینه یکی از شایع‌ترین انواع سرطان‌ها در زنان است، اگرچه مردان نیز می‌توانند به آن مبتلا شوند. این سرطان زمانی رخ می‌دهد که سلول‌های پستان شروع به رشد غیرطبیعی کرده و خارج از کنترل می‌شوند. این سلول‌ها می‌توانند به بافت‌های اطراف حمله کرده و یا از طریق سیستم لنفاوی و خونی به سایر نقاط بدن گسترش یابند. دکتر مهدی ترکی بهترین متخصص سرطان پستان اصفهان در این سلسه مقالات در مورد روش های تشخیص و درمان سرطان سینه به شما کمک می کند.

درباره ی پستان : پستان از بافت های مختلفی تشکیل شده است از بافت های بسیار چرب گرفته تا بافت های بسیار متراکم . درون این بافت شبکه ای از لوب ها قرار دارد. لوب ها از ساختمان های ریز و لوله مانندی به نام لوبول تشکیل شده اند که دارای غدد شیری هستند مجاری کوچک , غدد ، لوبول و لوب ها را به هم متصل میکند این مجاری شیر را از لوب ها تا نوک پستان (نیپل) که در وسط آرئول قرار دارد حمل میکنند.

آرئول منطقه ایست که نسبت به سایر قسمت های پستان تیره تر است و نوک پستان را احاطه کرده است. در سرتاسر پستان عروق خونی و لنفاوی جریان دارند. خون سلول ها را تغذیه میکند و سیستم لنفاوی مواد دفعی بدن را تخلیه میکند. رگ های لنفاوی به غدد لنفاوی که اندام ها کوچک و لوبیا شکل هستند متصل می شوند. این غدد لنفاوی به مبارزه با عفونت کمک میکند.

علائم اولیه سرطان پستان

  • – توده یا ضخیم‌شدن در ناحیه پستان یا زیر بغل
  • – تغییر در اندازه، شکل یا ظاهر پستان
  • – ترشحات غیرعادی از نوک پستان
  • – تغییرات در پوست پستان، مانند فرورفتگی یا پوسته‌پوسته شدن
  • – قرمزی یا زخم در ناحیه نوک پستان یا اطراف آن

عوامل خطر برای ابتلا به سرطان پستان چیست ؟

برخی از عوامل خطر برای ابتلا به سرطان پستان یا همان سرطان سینه ، شامل موارد زیر می‌شوند:

  • جنسیت: زنان بیشتر از مردان در معرض خطر هستند.
  • سن: خطر ابتلا با افزایش سن بیشتر می‌شود.
  • تاریخچه خانوادگی: داشتن اعضای خانواده با سابقه سرطان پستان یا تخمدان.
  • تغییرات ژنتیکی: برخی از تغییرات ژنتیکی خاص مانند جهش در ژن‌های BRCA1 و BRCA2.
  • هورمون‌ها: قرار گرفتن در معرض هورمون‌های زنانه (استروژن و پروژسترون) برای مدت طولانی.
  • شیوه زندگی: عوامل مختلفی مانند چاقی، مصرف الکل و کمبود فعالیت بدنی می‌توانند خطر را افزایش دهند.

تشخیص سرطان پستان چگونه است ؟

تشخیص سرطان پستان معمولاً از طریق معاینه بالینی، ماموگرافی، سونوگرافی، و یا بیوپسی انجام می‌شود. پیشگیری و تشخیص زودهنگام از طریق غربالگری منظم و آگاهی از علائم می‌تواند به بهبود نتایج درمان کمک کند.

انواع سرطان پستان

آزمایش میتواند مشخص کند که سرطان، گیرنده ی هورمون مثبت یا گیرنده هورمون منفی است، HER2 مثبت یا منفی یا منفی سه گانه است این شرایط در زیر توضیح داده شده است .

گیرنده ی هورمون مثبت یا منفی :

سرطان های پستان که گیرنده های استروژن (ER) و گیرنده های پروژسترون را (PR) بیان میکنند گیرنده ی هورمون مثبت نامیده میشوند . این سرطان ها ممکن است رشدشان به هورمون های استروژن و / یا پروژسترون بستگی داشته باشد . به سرطان پستانی که گیرنده ی استروژن و پروژسترون ندارد گیرنده ی هورمون منفی گفته میشود .

HER2 مثبت یا منفی:

حدود 10٪ تا 20٪ از سرطانهای پستان به ژنی به نام گیرنده فاکتور رشد اپیدرمال انسان (HER2) برای رشد نیاز  دارند، این سرطانها “HER2 مثبت” نامیده می شوند و گیرنده های HER2 بسیار زیاد و / یا کپی اضافی ژن HER2 را دارند. ژن HER2 پروتئینی می سازد که در سلول سرطانی یافت می شود و از نظر رشد سلول توموری بسیار مهم است. سرطان پستان که تعداد زيادی از گيرنده های HER2 و کپي هاي ژن HER2 را نداشته باشد “HER2 منفي” نام دارد.

سه گانه منفی:

اگر تومور پستان ، ER ، PR و / یا HER2 را بیان نکند ، “منفی سه گانه” نامیده می شود. این نوع سرطان پستان ممکن است سریعتر از بیماری گیرنده هورمون مثبت رشد کند و شیمی درمانی ممکن است به عنوان یک درمان بهتر برای آن عمل کند.

انتخاب روش درمان سرطان

درمان‌های مختلفی برای سرطان پستان وجود دارد که بسته به مرحله و نوع سرطان می‌تواند شامل جراحی، پرتودرمانی، شیمی‌درمانی، هورمون‌درمانی و درمان‌های هدفمند باشد. انتخاب روش و ترتیب و ترکیب درمان سرطان باید توسط متخصص سرطان و آنکولوژی انجام شود.

اشتراک گذاری
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
دکتر مهدی ترکی
دکتر مهدی ترکی

دکتر مهدی ترکی بورد فوق تخصصی سرطان ( مدیکال اونکولوژیست ) درمانگر سرطان پستان ، سرطان کولون و رکتوم ، سرطان ریه ، سرطان پروستات ، لنفوم و مولتیپل میلوما می باشد.
عضو رسمی انجمن سرطان اروپا
نماینده رسمی ILF انگلستان در ایران
عضو رسمی انجمن هماتولوژی و آنکولوژی ایران
عضو رسمی انجمن کلینیکال اونکولوژی آمریکا

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
اسکرول به بالا