انکولوژی یک زیرشاخه از علم پزشکی است که به تشخیص و درمان بیماریهای سرطان میپردازد. متخصصان آنکولوژی به عنوان پزشکان آنکولوژیست شناخته میشوند. آنها متخصص در تشخیص، مراقبت و درمان بیماریهای سرطانی مختلف هستند.
فعالیتهای یک متخصص آنکولوژی شامل موارد زیر میشود:
1. تشخیص بیماری: تشخیص دقیق بیماریهای سرطانی از طریق بررسی و علایم و نشانه های بالینی، استفاده از آزمایشهای تصویربرداری مانند اسکنهای CT ،MRI ،PET CT, اسکن استخوان و بررسی نمونههای بافتی به وسیله بیوپسی و سایر روشهای تشخیصی.
2. برنامهریزی و مدیریت درمان: طراحی و اجرای برنامههای درمانی برای بیماران سرطانی، شامل جراحی، شیمیدرمانی، درمانهای تابشی (پرتو درمانی)، و درمانهای هدفمند دارویی، ایمونوتراپی ، طب تسکینی و …
3. مراقبت همراه و پشتیبانی: ارائه مراقبتهای همراه و پشتیبانی به بیماران سرطانی و خانوادههای آنها در طول فرآیند درمان و پس از آن.
4. پژوهش و تحقیقات: انجام تحقیقات بالینی و پایهای در زمینه پیشرفتهای جدید در تشخیص و درمان بیماریهای سرطانی.
متخصصان آنکولوژی در تیمهای چندتخصصی (MDT)با سایر پزشکان و اعضای تیم بهداشتی همکاری میکنند تا به بهترین نتایج برای بیماران برسند.
در کشور ما،پزشکانی که متخصص داخلی و فوق تخصص خون و سرطان بالغین هستند در واقع هماتولوژیست و اونکولوژیست هستند و علاوه بر درمان بیماری های مربوط به خون مانند کم خونی ها، اختلالات انعقادی، غلظت خون، اختلال پلاکتی، سرطان های خون، بیماری مولتیپل میلوما (MM) ، لنفوم و… دردرمان سرطان های سایر قسمت های بدن مانند سرطان پستان، سرطان ریه، سرطان مری، سرطان معده، سرطان روده (کولون) ، سرطان رکتوم، سرطان کبد و مجاری صفراوی، سرطان پانکراس ، سرطان مثانه، سرطان کلیه، سرطان پروستات و … . پلان گذرای و شروع درمان بیماران به وسیله کموتراپی، ایمونوتراپی، تارگت تراپی و همکاری با سایر متخصصین از جمله جراحان، فوق تخصص های گوارش، متخصصین رادیوتراپی، … و تشکیل تیم های مشاوره چند تخصصی(MDT) از تبحر ویژه ای برخوردار هستند.